Column Peter de Vrij
Met deze column geven we u elke twee weken een inkijkje in de wereld van het college van burgemeester en wethouders. Zij staan midden in de samenleving en werken dagelijks aan de kansen en uitdagingen in onze gemeente. Zij schrijven over actuele onderwerpen, die ook voor u belangrijk kunnen zijn. Wilt u reageren op deze column? Stuur dan een mail naar communicatie@denhelder.nl onder vermelding van ‘Column college’.
Armoede bestond altijd al in Nederland. Mijn vader, hij werkte op de Rijkswerf, zei wel eens: “een vaste baan bij het Rijk is vaste armoede”. Breed hadden wij het 60 jaar geleden niet, kan ik mij nog herinneren. Maar ook in deze tijd is er sprake van armoede. Onverwachte gebeurtenissen, zoals een scheiding en langdurige ziekte, hebben vaak invloed op je inkomen. Wanneer gebeurtenissen zich opstapelen en vervolgens de financiële situatie verandert, kan dit grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven. Zo leidt armoede tot stress, een slechtere gezondheid, een negatief zelfbeeld en sociaal isolement.
In 2020 leefden 6,8% van alle huishoudens in Nederland in armoede . Bij ons in Den Helder ligt dit rond de 10%. Toch lijkt de aandacht voor financiële problemen van mensen nu eindelijk toe te nemen. Komt het doordat niet alleen ‘de kwetsbaren’ worden geraakt? Men begint in te zien dat ‘eigen schuld, dikke bult’ en ‘met hard werken kom je er wel’ te kort door de bocht is. Ik merk zelf ook dat de kosten voor boodschappen flink gestegen zijn. Dat de energie duurder is. Ik heb het geluk dat ik deze last kan dragen, maar de toenemende kosten en energielasten leiden bij een groot deel van de Helderse huishoudens wel tot geldzorgen. In 2019 had volgens NIBUD al 38% van de Nederlandse huishoudens moeite om rond te komen. Nu is dat 60% van de gezinnen. Hun financiële reserve is niet voldoende om onverwachte kosten op te vangen.
Blijvende problemen vragen om blijvende oplossingen. Een gebrek aan betaalbare woonruimte, een langdurig te laag bestaansminimum zoals het minimumloon of een bijstandsuitkering, onzekere nul uren- en flexcontracten, schulden die niet aflosbaar zijn. Dit kun je niet in je eentje oplossen. Armoede is niet in stukken op te delen maar raakt het hele huishouden. Alleen het verhogen van het bestaansminimum kan dit verbeteren.
Mijn oproep aan u is vooral om hulp te vragen als er blijvende problemen dreigen te ontstaan of al zijn ontstaan. Wij kunnen u helpen en ondersteunen in het vinden van oplossingen voor aanhoudende geldproblemen.
Peter de Vrij
Wethouder Wmo, Volksgezondheid, Armoede/schulden, Integratie, Wijkgericht werken en Kwetsbare wijken
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl