Column college: Samen met u naar verduurzaming
Met deze column geven we u elke twee weken een inkijkje in de wereld van het college van burgemeester en wethouders. Zij staan midden in de samenleving en werken dagelijks aan de kansen en uitdagingen in onze gemeente. Zij schrijven over actuele onderwerpen, die ook voor u belangrijk kunnen zijn. Wilt u reageren op deze column? Stuur dan, onder vermelding van ‘Column college’, een mail naar communicatie@denhelder.nl.
Graag neem ik u mee in wat wij als gemeente doen aan duurzaamheid. Het is iets dat ons allemaal meer en meer bezighoudt. Eigenlijk hebben we in Nederland, dus ook in Den Helder, te maken met een grote verbouwing. Besloten is immers om te stoppen met het gebruik van aardgas. De uiterste datum daarvoor is door onze regering gezet op 2050. Dat lijkt ver weg, maar is het niet. Dit besluit geldt voor alle woningen.
Daarnaast zijn er zaken die in onze omgeving opspelen. We moeten ervoor zorgen dat we de gevolgen van klimaatverandering op kunnen vangen (klimaatadaptatie). Denk daarbij aan verwerking van zwaardere regenbuien, toenemende droogteperioden en het zouter worden van de grond. Aandacht is nodig voor het weer op peil krijgen van de fors afgenomen biodiversiteit. En moeten we onze mobiliteit duurzamer organiseren, bijvoorbeeld door vaker te kiezen voor de fiets, openbaar of elektrisch vervoer? Ook van belang is afvalscheiding en verwerking op een manier waarbij de dingen die we nu nog weggooien, weer als grondstof gaan gebruiken voor producten. Circulair denken en gedragen, noem ik dat. Dat is bij elkaar een hele waslijst. Om het overzicht te houden spreken we in Den Helder van de Big Five. Ik onthoud dat met de ezelsbrug BCDEK. Namelijk biodiversiteit, circulariteit, duurzame mobiliteit, energietransitie en klimaatadaptatie.
Onze huidige en toekomstige leefwereld vraagt gedragsverandering en keuzes van inwoners. Daar kan de gemeente bij helpen en adviseren. Gelukkig ziet de nationale overheid dat ook in. Het is gewoon niet voor iedereen direct bereikbaar, dus zijn er financiële regelingen die helpen. Daar voegt de gemeente ook iets aan toe. Subsidies en advies op allerlei vlak, zowel voor inwoners als bedrijven. Via www.denhelder.nl/duurzaam is daar veel over te vinden.
Sommige mensen zijn al op eigen initiatief van het aardgas af. Velen echter nog niet. Als wethouder duurzaamheid moedig ik iedereen aan: ga kijken tijdens de duurzame huizenroute! Wij proberen hier per wijk samen met de bewoners te verkennen wat de meest voor de hand liggende oplossingen zijn voor verwarming en koken. Samen trekken we op om te komen tot een WUP, een wijkuitvoeringsplan. Samen met u naar verduurzaming.
Peter van Diepen, Wethouder Duurzaamheid, Financiën, Jeugdzorg, Energietransitie, Coördinatie subsidies en (Europese) fondsen
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl