HOLLANDS KROON –
3.000 inwoners ontdekken met warmtescan energielekken in hun woning
10 april 2024,
09.00
Afgelopen winter heeft het bedrijf Warmtescan ruim 3.000 woningen gefotografeerd met een warmtebeeldcamera. Op deze foto’s kun je goed zien waar in de woning energie lekt. En waar voor inwoners dus kansen liggen om hun huis te verbeteren. De foto’s zijn in 7 dorpen gemaakt, in gebieden waar veel woningen staan die voor 1990 gebouwd zijn. Hier staan veel woningen waarvan de isolatie beter kan. Het gaat om buurten in Den Oever, Hippolytushoef, Wieringerwerf, Slootdorp, Middenmeer, Winkel en Nieuwe Niedorp. Bewoners waar het om gaat hebben hier eind 2023 een brief over ontvangen.
Wat is een warmtebeeldfoto?
Met een warmtebeeldfoto kunnen warmteverliezen in woningen worden opgespoord. Met een speciale (warmtebeeld)camera, die temperatuur omzet in kleuren worden warmtelekken zichtbaar. Hierdoor is het duidelijker waar in de woning warmte verloren gaat. Kleuren de muren rood? Dan is dat een signaal om erover na te denken om de muren beter te isoleren.
Afhankelijk van het weer
Warmtescan kon de foto’s alleen maken bij een bepaald weertype, legt Gerben Bos uit:
Voor een goed warmtebeeld moet er minstens 10 graden verschil zijn tussen de binnen- en buitentemperatuur. En er mag geen verstoring door zonnestralen of neerslag zijn. We hebben de afgelopen maanden niet altijd de ideale omstandigheden gehad om foto’s te maken. Daardoor hebben we wat vertraging gehad.
Gerben Bos
Door deze eisen zijn de foto’s vooral ‘s avonds en ‘s nachts gemaakt.
Inloopavonden en gezamenlijke isolatieactie
De foto’s werden stuk voor stuk geanalyseerd en kregen een advies. Dat kwam in een rapport. De bewoners waar de foto’s zijn gemaakt, ontvingen het rapport met een uitnodiging voor een informatieavond. Die zijn inmiddels onder grote belangstelling in Den Oever en Hippolytushoef gehouden. In de andere dorpen volgen deze avonden in april en mei.
Vragen?
Heeft u vragen? Neem dan contact op met Team Duurzaamheid via energiebesparing@hollandskroon.nl of 088 – 321 5000.
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl