SCHAGEN –
Onder de nieuwe Omgevingswet verandert planschade in nadeelcompensatie. Inhoudelijke verandert er niet veel. Ook bij nadeelcompensatie kan iemand in aanmerking komen voor een vergoeding. Bijvoorbeeld als wij een besluit nemen om een nieuwe woonwijk te bouwen of een weg aan te leggen, dan kan een huis minder waard worden of het woongenot verminderen. Maar ook bij bijvoorbeeld omzetschade of inkomensschade.
In het algemeen heeft iemand geen recht op blijvend vrij uitzicht. Wel moet er bij bouwplannen rekening gehouden worden met de bestaande situatie zoals vrij zicht, maar het is niet afdwingbaar. Het kan zo zijn dat een projectontwikkelaar of bouwer een vergoeding moet betalen aan diegene die bijvoorbeeld het vrije zicht kwijtraakt.
Nadeelcompensatie, hoe werkt dat
Als een inwoner of ondernemer van mening is dat hij schade leidt als gevolg van een besluit van de gemeente dan kan die persoon een aanvraag voor tegemoetkoming in mogelijk financiële schade indienen. De gemeente heeft in haar “Verordening nadeelcompensatie Schagen 2024” de procedure vastgelegd hoe een verzoek tot nadeelcompensatie moet worden afgehandeld.
Bij financiële schade verhalen wij de kosten op de initiatiefnemer van het wijzigingsplan of omgevingsvergunning. Wij sluiten voorafgaand aan het besluit daarom een anterieure overeenkomst af met de initiatiefnemer waarin is opgenomen dat de kosten van financiële schade bij derden voor rekening is van de initiatiefnemer. Planschade of nadeelcompensatie is altijd voor initiatiefnemer. Dit kunnen wij zijn, maar ook heel vaak niet.
Meer informatie is te lezen op onze pagina Nadeelcompensatie.
Bron: Gemeente Schagen
Foto via schagen.nl