HOLLANDS KROON –
‘ZuiderZeeWerken; Al 100 jaar, nόg 100 jaar’ laat ons kijken, herdenken en vieren.
In 2024 is het 100 jaar geleden dat Wieringen nog een eiland in de Zuiderzee was. In 1924 werd het eiland met het vasteland verbonden door de aanleg van het eerste deel van de Zuiderzeewerken. Een mooie aanleiding om de betekenis van die ingrepen van toen te verbinden aan het heden. Wat toen belangrijk was, is nog steeds belangrijk: hoe gaan we goed en veilig om met water?
Van toen naar nu
Ter gelegenheid van het jubileum van de ZuiderZeeWerken presenteert gemeente Hollands Kroon projecten over de betekenis van de Zuiderzeewerken voor het landschap en de samenleving, toen en nu.
Gefascineerd door het leven met water
Eén van de eerste projecten die dit laat zien is van de Zeeuwse fotograaf Rem van den Bosch (49). Hij is geboren op een woonboot in Schiedam en is gefascineerd door het leven met water. Hij kijkt naar traditionele kleding, past deze aan en maakt van het landschap de achtergrond in zijn fotografie. Langs de Zuiderzee werd traditionele klederdracht nog langdurig gebruikt en was er per plaats verschil in kleur en kwaliteit.
Wieringer rouwkleding
Op Wieringen kenmerkt de dracht zich door soberheid. Rem van den Bosch is gefascineerd door de traditionele Wieringer rouwkleding die van 1600 tot in de jaren dertig van de 20e eeuw werd gedragen. Van den Bosch is vooral geïnteresseerd in de huik. Een gezichtsbedekkend kledingstuk dat vrouwen op Wieringen droegen na het overlijden van mannelijke familieleden. Ze konden zich erin verschuilen. Dit is wat Rem van den Bosch fascineert: een persoon die alleen is met verdriet en zo een binnen- en buitenwereld creëert.
Kleding van gerecyclede plastic flessen
In zijn versie van de Wieringer rouwkleding verandert hij de stof en de kleur, maar het ontwerp blijft hetzelfde. De kleding wordt vuurrood met een afbeelding van de golfbrekers aan de Waddenkust. Hij maakt de stof van gerecyclede plastic flessen. Hiermee vraagt Van den Bosch aandacht voor thema’s als zorg voor de wereld, hoe we elkaar ontmoeten, maar ook voor identiteit en klimaatverandering. Zijn modellen zijn gefotografeerd op de grens van land en water. Behalve de fotografie en een film, laat Rem van den Bosch een eigen gedicht in het Wierings dialect horen en stelt hij de nieuwe kleding tentoon.
Enthousiaste wethouder
Wethouder Cultuur Robert Leever, aanjager van ‘ZuiderZeeWerken al 100 jaar, nóg 100 jaar’, is enthousiast:
Deze fototentoonstelling pakt het unieke van Wieringen en plaatst het in de leefwereld van nu. Specifiek het werk van Rem van den Bosch laat zien wat de invloed is van tijd op hoe wij naar dingen kijken. Een verbinding tussen toen en nu. Net als de verbinding van het voormalige eiland Wieringen met het vasteland. Dat heeft voor veel mensen ook hun beleving van cultuur veranderd. Toen en nu. Met initiatieven als dit wordt dat zichtbaar voor iedereen.
Wethouder Cultuur Robert Leever
Fotoserie ‘Wieringen Eiland Af’
‘Wieringen Eiland Af’ maakt onderdeel uit van de tweede Fotobiënnale Wieringen met als thema: Keerlingen. Andere fotografen die hieraan deelnemen zijn Dirk Kome, Cris Toala Olivares, Anna Swagerman en Gerrit Ooteman.
Te zien tijdens de Fotobiënnale Wieringen
De fotoserie ‘Wieringen Eiland Af’ is te zien tijdens de Fotobiënnale Wieringen 2024 ‘KEERLINGEN’ van 22 juni tot en met 4 augustus 2024 in de Zuiderzeekapel in Den Oever. Van 31 augustus tot en met 27 oktober 2024 is de tentoonstelling te bewonderen in de Oosterlanderkerk in Den Oever. De Fotobiënnale Wieringen wordt georganiseerd door de Culturele Kring Wieringen.
Meer informatie, openingstijden en tickets
Bezoek voor meer informatie, de openingstijden en tickets de website van FotobiënnaleWieringen.
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl