Schoon gft = schone compost
Van al ons gft-afval maakt HVC groen gas en compost. Tenminste … als het niet al te erg is vervuild. Nog regelmatig laat een plastic broodzak of een glazen potje zich zien in de groene afvalbak. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. In de groene bak horen alléén uw gft- en etensresten. En daar is tuinder Jan Jacob Gootjes heel blij mee!
Goed voor de bodem
Een groot deel van die compost komt terecht op het land van tuinders en telers. Tuinder Jan Jacob Gootjes neemt jaarlijks zo’n 500.000 kilo compost per jaar af. “Wat voor jullie gft-afval is, is voor ons een belangrijke grondstof om onze producten op te laten groeien”, zegt hij trots. Hij gebruikt graag compost omdat het de organische stof in de bodem verbetert. Voor Jan Jacob is het belangrijk dat het compost zo schoon mogelijk is, zodat zijn bodem dat ook blijft. “Een klein minpuntje is dat er soms kleine stukjes glas en plastic in zitten”, zegt hij.
Schoon compost maken
HVC doet er alles aan om vervuiling zoveel mogelijk uit het gft te halen. Dat doen ze door het ingezamelde gft-afval los te schudden en meerdere keren te zeven. Toch blijven er soms kleine stukjes achter. Uw hulp is daarom nodig. Zorg er voor dat in uw gft-bak alléén afval zit dat er in hoort. Dan kan er schone compost van worden gemaakt.
Ook etensresten horen in de gft-bak: 3 tips
Etensresten, schillen, botjes en visgraten. Al dit afval mag in de gft-bak zodat HVC er weer groen gas en compost van kan maken. Lastig of vies? Niet met deze tips:
- Zorg dat je etensresten en snij-restjes makkelijk kwijt kunt. Zet een bakje op uw aanrecht en verzamel daar gedurende de dag al het gft in.
- Laat vochtige etensresten eerst even uitlekken.
- Gebruik in plaats van een plastic zak, biologisch afbreekbare zakjes om etensresten in te verpakken. Deze zakjes hebben een kiemplantlogo of OK Compostlogo.
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl