De Tweede Wereldoorlog ligt meer dan 75 jaar achter ons. Om de herinneringen levend en betekenisvol te houden, worden de verhalen achter zes oorlogsmonumenten in Hollands Kroon op film vastgelegd.
Drie documentaires zijn in april dit jaar gepubliceerd. Er wordt nog hard gewerkt aan de andere drie documentaires in Anna Paulowna, Wieringerwerf en Nieuwe Niedorp. We verwachten dat deze voor 1 april 2023 klaar zijn. De documentaires worden op onze website gezet. De video’s kunnen dan ook gebruikt worden door scholen. In het onderwijs wordt in de maanden maart en april vaak aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog in de eigen omgeving.
Opnames Anna Paulowna woensdag 22 november
De gedenkplaat aan het gemeentehuis in Anna Paulowna herinnert ons aan drie verzetsmensen. Achter de namen van de drie mannen schuilt elk een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Zo is Marjoke de kleindochter van Leendert Pieterse. Ze heeft haar opa nooit gekend. Wel weet Marjoke dat haar opa Leendert en oma Cornelia regelmatig Joodse onderduikers in huis hadden. Door verraad werd Leendert opgepakt en gedeporteerd. Woensdag 22 november werd er in Anna Paulowna gefilmd voor de mini-documentaire. In de documentaire hebben Marjoke en haar broer Leendert het verhaal verteld.
Marjoke is ook in gesprek geweest met twee leerlingen, Kayne Boezerooij en Noa Reigersberg, uit groep 8 van bassischool IKC De Kroon. Ze hebben gepraat over leven in vrijheid, 4 mei herdenken en een leerling in hun klas uit Oekraïne. Ook lerares Lisa Brouwer vertelt in de klas over 4 mei herdenken en 5 mei vieren.
Elk oorlogsmonument vertelt een verhaal
Achter ieder oorlogsmonument gaan herinneringen schuil die niet mogen worden vergeten. Dit zijn verhalen over bezetting, vervolging, verzet, verraad en onderduiken. Maar ook verhalen over bevrijding en leven in vrijheid met het hebben van respect en elkaar accepteren.
In de mini-documentaires van de serie ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ zijn ooggetuigen, familie en vrienden van overledenen, leerlingen en andere betrokkenen aan het woord. Het project is een idee van, ontwikkeld en gerealiseerd door Uitgeverij Peter Sasburg. De gemeente Hollands Kroon steunt dit idee.
De mini-documentaires over verzetsheld Marten Snoodijk, het Joods Werkdorp en het oorlogsmonument op Westerland zijn al klaar. Deze kunt u bekijken via onze website. In eerdere berichten werd verwacht dat de andere drie video’s in het najaar van 2022 bekeken konden worden. Dit is verplaatst naar 1 april 2023. De documentaires worden na een première op onze website gedeeld.
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl