Burgemeester Rian van Dam: “Als plaatsvervangend voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij commissie Den Oever, bezoek ik regelmatig de vrijwilligers. Ik heb bijzonder veel respect voor deze vrijwilligers en hun inzet. Want het gaat regelmatig gepaard met verdriet, als de mensen die zij proberen te redden, helaas niet meer te redden zijn. Dus het heet dan wel vrijwilligerswerk, maar werken voor de KRNM is veel meer dan dat.
Vorige week maandag was ik op bezoek, waar ik langskwam om te toosten op de bouw van een nieuwe reddingsboot. De huidige is toe aan vervanging. Henk Cornelissen, een van de vrijwilligers bij de KNRM in Den Oever, schreef daarover onderstaande tekst die ik graag met u deel.”
Nieuwe vloot van reddingboten
De Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) bouwt aan een nieuwe vloot van reddingboten. Daarvoor is een vlootplan gemaakt voor een periode van vijftien jaar. Den Oever is daarin een van de eerste KNRM-stations die voor een nieuwe reddingboot in aanmerking komen. De bouw van de nieuwe reddingboot voor het Wieringer station is deze week officieel begonnen bij Habbeké Shipyard in Hoorn.
Gewoonlijk gebeurt dat met een ceremoniële kiellegging, maar daarvan kon in dit geval geen sprake zijn. De boot krijgt namelijk geen kiel. Desondanks was er wel een plechtigheid. Opstapper René Mostert, nog het enige bemanningslid van het eerste uur in Den Oever, mocht zijn zegen aan de nieuwbouw geven, door het bouwnummer 257 op een plaatje te lassen. Dat zal ergens onder dek een plekje krijgen in het motorcompartiment. Aansluitend werd er getoost op een voorspoedige bouw.
Derde boot voor Den Oever
De nu in aanbouw genomen reddingboot is voor Den Oever de derde in de geschiedenis van het in 2000 opgerichte station. Dat begon met de Narwal, die in 2005 werd overgedaan aan het KNRM-station Hindeloopen en in Den Oever werd opgevolgd door de Johanna Margareta. Deze is nu aan vervanging toe en krijgt, als die haar beslag heeft gekregen, een nog nader te bepalen functie bij de hoofdvestiging van de KNRM in IJmuiden.
Nicolaas 2
Habbeké Shipyard bouwt sinds 1990 aluminium boten voor de KNRM. De eerste staat in het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den Helder. Inmiddels zijn er negentien KNRM-boten van de Hoornse werf gerold. De boot voor Den Oever is van het nieuwe type Nicolaas 2. “We hebben er ook nu weer alle vertrouwen in, dat het een prachtig product zal worden,” aldus John Geel, hoofd van de operationele dienst van de KNRM.
Naamgeving
De naam van de nieuwe reddingboot voor Den Oever is nog onbekend. Vrijwel alle vaartuigen van de KNRM zijn genoemd naar schenkers en erflaters, die de KNRM financieel hebben gesteund. Bij de KNRM is het gebruikelijk dat de naamgeving van de reddingboot aan de schenking, dan wel het legaat is verbonden. De doop wordt verwacht in het eerste kwartaal van het komende jaar.
Over de KNRM
De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij helpt en redt mensen in nood op het water. De redders en reddingboten komen in actie na een alarmering. De KNRM heeft 45 reddingstations langs de kust. De 75 reddingboten worden bemand door 1.400 vrijwilligers. De KNRM komt meer dan 2.000 keer per jaar in actie voor noodmeldingen waarbij ruim 3000 mensen worden geholpen of gered. Meer informatie vindt u op www.knrm.nl.
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl