Rond 25 februari ontvangt u van ons de aanslag gemeentelijke belastingen 2023 met daarin de WOZ-beschikking. In de brief staat aangegeven voor welke belastingen u moet betalen en de vastgestelde WOZ-waarde(n) van uw object(en) voor 2023. In dit bericht leest u meer over de aanslag, hoe wij deze berekenen en waar u het taxatieverslag vindt.
Aanslagen digitaal verstuurd via Mijn Overheid
Ook dit jaar versturen wij de aanslagen digitaal via de berichtenbox van Mijn Overheid. Dit doen wij alleen als u bij Mijn Overheid heeft aangegeven dat u deze berichten digitaal wilt ontvangen. U ontvangt dan een e-mail waarin staat dat er een bericht voor u is. Na inloggen met uw DigiD in de berichtenbox, kunt u de aanslag bekijken. In dit geval ontvangt u de aanslag niet meer op papier.
Taxatieverslag
Denkt u dat de WOZ-waarde van uw woning (of andere object) niet klopt? Bekijk dan eerst het taxatieverslag. U kunt het taxatieverslag downloaden via Mijn HK. Als u de aanslag via de berichtenbox van Mijn Overheid ontvangt, kunt u het taxatieverslag ook daar bekijken. Controleer of uw gegevens kloppen. Op het taxatieverslag kunt u ook controleren of de bij ons bekende gegevens van uw object(en) kloppen. Denkt u dat de aanslag en/of de WOZ-waarde niet goed is? Bel ons dan. Dit informele contact is mogelijk tot drie weken na dagtekening (de datum op het aanslagbiljet) van het aanslagbiljet.
Ontwikkeling WOZ-waarden
Ondanks de coronacrisis zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar flink gestegen. De gemiddelde stijging in Hollands Kroon is 16%. Let op: dit is een gemiddelde. Dit kan voor iedere woning anders zijn. Bij de niet-woningen in Hollands Kroon is er een gemiddelde daling van ongeveer 0,5%. U vindt hier meer informatie over op de website van de Waarderingskamer.
Maak geen bezwaar via een bureau
Er zijn veel bureaus die uw WOZ-bezwaar in behandeling willen nemen. Wij adviseren u dit niet te doen. Zelf bezwaar maken is gratis, makkelijker, sneller en persoonlijker dan via een bureau. En u heeft net zoveel kans op het verlagen van uw WOZ-waarde. U kent uw eigen woning het beste en weet waarom de WOZ-waarde mogelijk niet klopt. U heeft hier dus geen bureau voor nodig.
Deze bureaus sturen een hoge rekening naar de gemeente als het bezwaar wordt toegekend. Uiteindelijk worden deze hoge kosten door inwoners betaald. Meer informatie hierover vindt u op de website van RTLZ. Dus heeft u vragen over uw WOZ-waarde of bezwaar maken? Regel het zelf via de gemeente!
Informeel contact over WOZ-waarde: een beller is sneller
Wij hebben de WOZ-waarde van uw woning, bedrijfspand en/of grond voor het jaar 2023 opnieuw vastgesteld. Als u het niet met de waarde eens bent, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij willen ook dat de WOZ-waarde klopt. Wij hebben er namelijk geen enkel belang bij om de waarde te hoog of te laag vast te stellen. U kunt hiervoor bellen met de medewerkers van team WOZ/Belastingen via telefoonnummer 088 – 321 50 00. U kunt ook een Bel mij terug formulier invullen en dan bellen wij u terug op een moment dat het u het beste uitkomt. Of vul het contactformulier in.
Is de staat van onderhoud van het object één van de redenen dat u bezwaar maakt tegen de WOZ-waarde? Dan ontvangen wij graag foto’s voor de onderbouwing. Binnen veertien dagen nadat u contact met ons heeft opgenomen neemt een taxateur contact met u op. De taxateur beoordeelt de WOZ-waarde opnieuw en geeft aan wat het resultaat is. Als na beoordeling blijkt dat de waarde moet worden verlaagd, ontvangt u binnen enkele weken een verminderingsnota. Wordt de WOZ-waarde niet verlaagd dan kunt u nog formeel bezwaar maken. Het kan ook zijn dat de taxateur meer tijd nodig heeft om de WOZ-waarde te beoordelen. In dat geval krijgt u het advies om formeel bezwaar te maken. Dit informele contact is mogelijk tot drie weken na dagtekening (datum op het aanslagbiljet) van het aanslagbiljet.
Formeel bezwaar
Komt u er met een van onze medewerkers van team WOZ/Belastingen niet uit? Dan kunt u alsnog formeel bezwaar maken. Doe dit binnen zes weken na de dagtekening (datum op het aanslagbiljet) van het aanslagbiljet) Ook formeel bezwaar maken is altijd gratis. Een bezwaar moet schriftelijk of via onze website worden ingediend. Bezwaar per e-mail kan alleen als u uw getekende bezwaar als bijlage meestuurt.
Kwijtschelding
Onder bepaalde voorwaarden kunt u voor kwijtschelding in aanmerking komen. Wij hebben een samenwerkingsverband op het gebied van kwijtschelding met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. U kunt via de website van het hoogheemraadschap kwijtschelding aanvragen. U logt in op deze website met uw DigiD en kunt de verdere hulp op uw scherm volgen.
Vindt u het lastig om dit zelf te doen, dan kunt u naar het IDO. IDO is een informatiepunt voor digitale ondersteuning. Hier kunt u terecht met al uw digitale vragen. Zij helpen u met het aanvragen van kwijtschelding. U vindt de informatiepunten in de bibliotheek van Anna Paulowna op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur en in Wieringerwerf op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Voor vragen over kwijtschelding neemt u contact op met de medewerkers van team Invordering, tel. 088 – 321 5000
Aanslag legen restcontainer
Dit jaar ontvangt u voor het eerst een aanslag voor het legen van de restcontainer. De ledigingen van 2022 staan op de aanslag van 2023. Deze informatie krijgen wij door van HVC. Een overzicht van de ledigingen kunt u zien in de HVC-app. U ziet alleen de ledigingen die zijn gedaan nadat u zich bij de HVC-app heeft aangemeld en bent geïdentificeerd. Eerdere ledigingen kunt u niet zien in de HVC-app. Als u het niet eens bent met het aantal ledigingen dat op de aanslag staat, kunt u dit via ons contactformulier aangeven. Ook kunt u via het contactformulier een overzicht van de ledigingen opvragen bij ons.
Informatie over het recycletarief vindt u op onze website en op de website van HVC.
Vragen?
Heeft u nog vragen? Kijk eerst of u het antwoord vindt in de lijst van veel gestelde vragen WOZ of bij de veel gestelde vragen belastingen. Ook de tarieven vindt u hier terug. Heeft u andere vragen of twijfels over uw WOZ-waarde of over één van de gemeentelijke heffingen? Bel dan met de medewerkers van WOZ/Belastingen. U bereikt hen tussen 9.00 en 17.00 uur op het algemene telefoonnummer 088 – 321 500. Ook kunt u uw vraag/opmerking melden via het contactformulier. Daarnaast is het mogelijk om uw vraag te stellen via Facebook, Twitter of WhatsApp. Wij helpen u graag!
Moeilijke woordenlijst
- WOZ waarde: WOZ staat voor Wet Waardering Onroerende Zaken. De gemeente taxeert uw huis om verschillende gemeentelijke heffingen (waaronder Onroerende zaakbelasting (Ozb) te bepalen. De uitkomst van de taxatie wordt WOZ-waarde genoemd.
- OZB: Onroerende zaakbelasting is een belasting die de gemeente oplegt aan de eigenaren en gebruikers van woningen, objecten of gronden. De belasting wordt bepaald aan de hand van de waarde van het onroerend goed (zoals de WOZ waarde van uw woning).
- Taxatie: Met een taxatie wordt de waarde van een huis vastgesteld, op een bepaald moment.
- Aanslag gemeentelijke belastingen: een brief waarop staat welke belastingen u aan de gemeente moet betalen. In de brief staat ook hoe hoog de bedragen zijn, hoe en wanneer u betaalt en wat de nieuwe WOZ-waarde is van uw woning.
- Dagtekening: datum op het aanslagbiljet.
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl