In zijn Kamerbrief van 13 mei 2022 schreef Staatssecretaris Van Ooijen over de hervormingen die nodig zijn binnen het domein van de jeugdzorg. In deze brief schreef de staatssecretaris onder andere:
“Een deel van het beroep op jeugdzorg komt voort uit problemen van ouders en niet van het kind zelf. Veel problemen waarvoor nu jeugdhulp wordt aangeboden vinden hun oorzaak elders:
- armoede;
- schulden;
- GGZ problematiek;
- (vecht)scheiding.
Problemen worden daardoor niet altijd op de juiste plek aangepakt en inzet van jeugdhulp is daardoor ook niet altijd effectief”.
Scheidingsplein.nl
De gemeente Hollands Kroon is in 2018 tot eenzelfde conclusie gekomen. Binnen de gemeente is 85% van de jeugdhulp in het gedwongen kader te relateren aan scheidingsproblematiek. Daarom heeft de gemeente een aanpak ontwikkeld om te voorkomen dat scheidingen escaleren en het kind hier de dupe van wordt en jeugdhulp nodig is.
De aanpak van de gemeente kenmerkt zich door het zo snel mogelijk inzetten van (preventieve) interventies. Deze zijn gericht op het voorkomen van problematiek bij het kind. Deze aanpak is digitaal te bereiken, via scheidingsplein.nl.
Denemarken als inspiratie
De gemeente Hollands Kroon heeft zich laten inspireren door Denemarken. In Denemarken volgen ouders die gaan scheiden een verplichte scholing. Zo worden ze bewust van de gevolgen van een scheiding. De ouders leren wat voor effect een scheiding heeft op een kind. Ook leren ze hoe zij het kind het beste kunnen steunen tijdens en na de scheiding.
Samenwerkingen
Gemeente Hollands Kroon hoopt met deze aanpak dat kinderen niet onder toezicht komen te staan of uit huis worden geplaatst als gevolg van ruziënde ouders.
In het kader van de nieuwe aanpak is een scheidingsteam opgericht. Dit team van de gemeente werkt samen met:
- het Juridisch Loket;
- Villa Pinedo;
- diverse partners in de keten (waaronder de rechtspraak en Veilig Thuis).
Afgelopen jaar is de aanpak van de gemeente onderzocht door het onderzoeksbureau Significant. De eerste uitkomsten van het onderzoek zijn positief; de aanpak heeft effect!
Inmiddels hebben 14 andere gemeenten zich ook aangesloten bij het scheidingsplein en de verwachting is dat meer gemeenten in de komende tijd volgen.
Wethouder Mary van Gent aan het woord
Mary van Gent (wethouder van de gemeente Hollands Kroon) is trots op het scheidingsplein: “Binnen de zorg wordt hulpverlening vaak ingezet indien er al problemen aanwezig zijn. Bij scheidingsgerelateerde problematiek moet de hulpverlening zich richten op het voorkomen van schade bij het kind. Daar moet de focus op liggen”. Na het pilotjaar ziet de gemeente Hollands Kroon al dat de bekendheid van het Scheidingsplein is toegenomen, zoals te zien is aan het websitegebruik. Ook worden de voorliggende (preventieve) voorzieningen gevonden en gebruikt. Deze voorzieningen worden positief beoordeeld door zowel inwoners als professionals en de verwachtingen over de preventieve werking van de nieuwe aanpak zijn eveneens positief.
De gemeente Hollands Kroon hoopt dat de nieuwe aanpak bij scheidingen helpt om de doelstellingen van de staatssecretaris gedeeltelijk te realiseren. Om die reden worden de uitkomsten van deze pilot gedeeld met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl