Gisteren zijn er weer drie mini-documentaires van het project ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ in première gegaan. Nabestaanden en ooggetuigen vertellen hun verhaal over bezetting, vervolging, verzet, verraad, onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Peter Sasburg is initiatiefnemer van ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ en documentairemaker. Hij is erin geslaagd om de verhalen op treffende wijze op beeld vast te leggen voor de huidige en toekomstige generaties.
3 verhalen
Deze 3 mini-documentaires gaan over de verhalen van moedige mensen die hun leven op het spel hebben gezet voor onze vrijheid. Op de plaquette in Anna Paulowna staan de namen van Pieter Bergman, Leendert Pieterse en Cornelis Colijn. Alle drie waren zij actief in het verzet en hun nabestaanden vertellen wat zij hebben meegemaakt in de oorlog. In de mini-documentaire over de Wieringermeer gaat het over de onderwaterzetting en de mensen die worden herdacht op het oorlogsmonument in Wieringerwerf.
Geschiedenis
Het project ‘Oorlogsmonumenten Vertellen’ is een waardevolle toevoeging aan het behoud van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en een belangrijke stap in het doorgeven van deze verhalen aan toekomstige generaties. Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog is ook na meer dan 75 jaar belangrijk. Het herinnert ons eraan dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend is.
Nu zijn er 6 video’s in totaal
In 2022 zijn de documentaires over het oorlogsmonument Marten Snoodijk, oorlogsmonument Westerland en over het namenmonument Joods Werkdorp opgeleverd. Alle 6 video’s kunt u nu bekijken via de website van de gemeente, bezoek daarvoor de pagina Oorlogsmonumenten vertellen.
Tweede serie oorlogsdocumentaires over Hollands Kroon in première
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl