Op 4 mei, tijdens de nationale Dodenherdenking, worden in onze gemeente op verschillende locaties de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Met het oorlogsmonument in Wieringerwerf worden verschillende slachtoffers herdacht.
Onder andere verzetsman A.C. de Graaf en burgerslachtoffers mevrouw Admiraal met haar zoontje worden herdacht.
Ook worden verhalen over de onderwaterzetting op 17 april 1945 verteld. Nabestaanden, ooggetuigen en andere betrokken vertellen de verhalen die schuilgaan achter het oorlogsmonument in de video ‘Oorlogsmonumenten vertellen’.
Oorlogsmonumenten vertellen
In totaal zijn er zes video’s gemaakt om de verhalen van ooggetuigen, nabestaanden en andere betrokkenen achter de oorlogsmonumenten vast te leggen. De video’s binnen de reeks ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ dragen bij aan het levend houden van de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog voor iedereen. We bevorderen daarmee de instandhouding en verspreiding van kennis en bewustwording over de jaren 40-45 in de gemeente Hollands Kroon.
De onderwaterzetting van de Wieringermeerpolder – #5 Oorlogsmonumenten vertellen
Herdenking 4 mei in Wieringerwerf
Het 4 mei comité van Wieringerwerf organiseert jaarlijks de lokale dodenherdenking.
Om 19.30 uur verzamelt men zich bij de Cultuurschuur waarvandaan rond 19.40 uur de stille tocht vanaf de Cultuurschuur door de Sternstraat naar het monument start. De tocht is onder begeleiding met ‘doffe trom’ Creona en worden de kerkklokken geluid. Creona speelt vervolgens koralen bij het Monument en de ‘Last Post’ waarna 2 minuten stilte volgt.
Bekijk het volledige programma van de dodenherdenking in Wieringerwerf.
Ook in Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp en Hippolytushoef wordt een herdenking georganiseerd. Kijk voor meer informatie over deze bijeenkomsten op de evenementenkalender.
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl