TEXEL –
[Bron foto: Gerard Timmerman, Texelse Courant]
Door een actieve samenwerking van Staatsbosbeheer en gemeente Texel kan het fietspad Tureluur komend najaar worden vernieuwd. Het bestaande tracé wordt verbreed voor een betere fietsveiligheid, maar wordt ook aantrekkelijker door een gevarieerder tracé en het goede zicht op de unieke natuur in de directe omgeving. Daarnaast krijgen zeldzame soorten op die plek meer ruimte om uit te breiden.
Het is een win-winsituatie. De gemeente heeft de wens en noodzaak om het huidige fietspad, dat in slechte staat verkeert, te verbreden. Het pad ligt echter in Natura 2000-gebied (dwars door Schettersweid) en loopt deels langs een gebied (Tureluur) met heel hoge natuurwaarden. Daardoor is aanpassing alleen mogelijk in combinatie met twee natuurontwikkelingsprojecten van Staatsbosbeheer in het gebied. Die wil op deze locatie aanpassingen doen om zoet water langer in De Dennen te kunnen vasthouden en daarnaast de kwetsbare natuur in Schettersweid en Tureluur versterken. Door het tracé te verleggen naar de zuidelijke bosrand langs de Tureluur en Schettersweid is de verwachting dat de natuur zich in de vrijgekomen ruimte waar het oude fietspad verdwijnt op dezelfde manier ontwikkelt als de omgeving en zeldzame soorten als sterzegge en diverse orchideesoorten, zoals de gevlekte, brede en rietorchis, meer de ruimte krijgen. Teamleider Kees Hin van Staatsbosbeheer Texel geeft aan dat het primaire belang van zijn organisatie ligt bij de natuurontwikkelingsprojecten, maar dat Staatsbosbeheer ook grote waarde hecht aan de recreatieve aantrekkelijkheid van de Texelse natuur en daar waar dat zonder nadelige gevolgen mogelijk is, Texelaars en recreanten wil laten genieten van deze bijzondere natuur.
Enthousiast
Alvorens haar medewerking te verlenen aan de aanleg van het fietspad, heeft Staatsbosbeheer het concept-plan voorgelegd aan de werkgroep Beheer, Onderzoek en Recreatie (BOR) en Stichting Kernwaarden Texel. In de BOR is een groot aantal Texelse belangenorganisaties vertegenwoordigd, zoals de Vogelwerkgroep, alle Texelse terreinbeheerders, Stichting Natuur & Mens en Landschapszorg. Tijdens een veldbezoek is input opgehaald bij de deelnemende organisaties in de BOR. De reacties waren zonder uitzondering enthousiast en de gemaakte keuze van Staatsbosbeheer om vooral de kwetsbare stukken te versterken kon rekenen op brede steun. Ook werd de recreatieve aantrekkelijkheid van het nieuwe tracé als een grote pre gezien.
Publiekswandeling
In september gaan gemeente en Staatsbosbeheer starten met de voorbereidende werkzaamheden. “Het is voor ons vooral belangrijk dat we zoveel mogelijk werk kunnen verzetten in de droge tijd”, aldus Piet Conijn, projectleider fietspaden van de gemeente Texel. Het is de bedoeling dat het nieuwe fietspad er voor aanvang van het nieuwe seizoen ligt. Staatsbosbeheer organiseert op 1 september om 15:00 uur een publiekswandeling door het gebied om de combinatie van de natuurontwikkelingsprojecten en aanpassing van de fietspaden toe te lichten. De wandeling start vanaf de kruising van het huidige fietspad met de Ploegelanderweg. Opgave vooraf is niet nodig.
Bron: Gemeente TEXEL
Afbeelding via texel.nl