Groot onderhoud aan het groen
Zoals elk jaar in de winterperiode zijn we ook nu weer aan de slag gegaan met het groot onderhoud aan het groen. Dat is nodig om de bomen, struiken en planten gezond en sterk te houden. Tot en met maart zijn we op verschillende plekken in de gemeente bezig.
Groot onderhoud is iets anders dan het dagelijks onderhoud. Het dagelijks onderhoud bestaat onder andere uit maaien, snoeien, hagen knippen en water geven. Het groot onderhoud bestaat bijvoorbeeld uit het vervangen en flink snoeien van bomen.
Snoeien
Het snoeiwerk is altijd duidelijk zichtbaar. Afhankelijk van de soort worden struiken meer of minder grondig gesnoeid. Snoeien is echt nodig om de beplanting te verjongen en weer krachtig en gezond terug te laten komen. Het is voor u misschien soms even schrikken als de schaar er in gaat. Maar echt, het komt weer goed! Het groeit weer aan. Na het snoeiwerk ruimen we het hout en eventueel zwerfvuil op en voeren het af.
Van inspectie tot uitvoering
Door het bomen- en beplantingbestand te inspecteren weten we welk groen moet worden vervangen. De voorbereiding van het vervangen doet de gemeente. De uitvoering is vaak in handen van een aannemer. Want daar is meestal zwaar materieel voor nodig. Eerst starten we met het verwijderen van de bomen en beplanting die vervangen moet worden. Daarna volgt het planten van nieuwe bomen en struiken. Na de aanplant begint de periode van nazorg. Minimaal drie jaar lang krijgen de bomen en planten water en verwijderen we ongewenste plantengroei. Dit om te zorgen dat alles goed gaat groeien.
Nieuwe aanplant
Op verschillende plekken in de gemeente vervangen we de beplanting. Bijvoorbeeld die in de verhoogde bakken in de Jacob Beenstraat. In Plantsoenstraat planten we nieuwe struiken. In Wierbalg 23 vervangen we 25 bomen, vergroten we de ruimte rond de stammen en zetten we er vaste planten bij. Verder vervangen we op diverse plaatsen kleinere perken. Dit gebeurt soms ook door ons Team Wijkbeheer. Begin januari gaan we door met het planten van bomen die in de plaats komen van door de iepziekte gesneuvelde bomen. Dat gaat om ongeveer 140 stuks.
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl