DEN HELDER –
Pieter Kos bij start Nieuwbouw Probedrijven
Op maandag 6 mei 2024 was het, na vier jaar voorbereiding, dan zo ver: de start van de nieuwbouw voor Probedrijven in Den Helder.
Ult van der Wal (Directeur Aannemingsbedrijf L. van der Wal en Zn B.V.) , Maarten Versluis (Wethouder gemeente Hollands Kroon). Simco Kruijer (Wethouder gemeente Schagen), Pieter Kos (Wethouder gemeente Den Helder), Erik Heemskerk (Directeur Probedrijven)
Een trotse wethouder Pieter Kos sloeg samen met Thomas Schotman, medewerker Probedrijven, symbolisch de eerste paal. Kos: Met het slaan van deze eerste paal markeren we niet alleen de start van een nieuw gebouw maar ook van een nieuw hoofdstuk voor mensen met een arbeidsbeperking in Den Helder. Het biedt kansen voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt om aan het werk te gaan in onze eigen stad. Het duurt nog even voordat de nieuwbouw klaar is. Maar ik verwacht dat in de loop van volgend jaar de nieuwbouw klaar zal zijn. En nog een mooi voordeel: ruim honderd medewerkers hoeven dan niet meer met de bus naar Schagen, maar kunnen hier aan de slag.
Inclusief en circulair: deze kernwaarden van Probedrijven komen terug in de bouw van de nieuwe locatie aan de Pastoor Koopmanweg. Het pand is energieneutraal ontworpen, waar medewerkers van Probedrijven zélf aan mee gaan bouwen. Momenteel reizen dagelijks nog ongeveer honderd medewerkers, die afhankelijk zijn van een beschutte werkomgeving, van Den Helder naar Schagen. Als dat niet meer hoeft, scheelt dat ze niet alleen twee tot drie uur reistijd per dag, maar levert dat ook een flinke besparing op reiskosten en CO2-uitstoot op.
Duurzaam bouwen
Bij de bouw is gekozen voor de zogenaamde ‘drystacking’ techniek: metselen zonder cement. Dat is een methode waarbij de bakstenen met gaten en noppen op elkaar worden gestapeld. Bakstenen zijn slijtvast, dus heel duurzaam. Maar cement is dat niet, want specie zorgt voor veel CO2-uitstoot. En als je iets wilt veranderen, kun je gemetselde stenen niet meer van elkaar halen, maar moet je ze afbreken en kun je ze niet meer opnieuw gebruiken. Met droog metselen bespaar je dus op CO2-uitstoot en kun je de stenen altijd weer van elkaar halen en hergebruiken.
Medewerkers Probedrijven bouwen zelf mee
Naast circulariteit is inclusie een belangrijk voordeel. Droog metselen kan heel goed geleerd worden door medewerkers van Probedrijven. Als zij zelf mee kunnen helpen met de bouw, krijgen ze echt het gevoel dat het hún pand is. Vijf medewerkers van Probedrijven krijgen dan ook een opleiding drystacking en gaan zélf meebouwen aan het pand. Een mooie manier om betrokken te zijn bij hun nieuwe onderkomen en tegelijk waardevolle vaardigheden te leren.
Interesse in opleiding drystacking?
Werkzoekenden met een arbeidsbeperking, die interesse hebben in de opleiding drystacking, kunnen zich aanmelden bij onze gemeente. Neem contact op met een consulent van team Participatie en vraag naar de mogelijkheden. Bel 14 0223 en kies dan optie 1 (werk en inkomen). Dit kan op werkdagen tot 14.00 uur.
Betere samenwerking
Het nieuwbouwplan wordt volledig gesteund door de aandeelhoudende gemeenten Den Helder, Schagen en Hollands Kroon. De nieuwe locatie stelt Probedrijven in staat om nog beter samen te werken met de gemeenten, de lokale gemeenschap, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Dit zal de kansen op ontwikkeling voor medewerkers vergroten.
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl