HOLLANDS KROON –
De gemeenteraad heeft wensen en bedenkingen meegegeven aan het college over het voorgenomen besluit locaties aan te wijzen voor asielopvang, huisvesting van alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) en tijdelijke huisvesting van bijzondere doelgroepen, zoals statushouders, spoedzoekers en Oekraïners. Dit gebeurde tijdens de gemeenteraadsvergadering op 19 september met veel publiek.
De voorgestelde locaties zijn:
- Balgweg 105, Breezand: asielopvangcentrum (AZC) voor 5 jaar;
- tegenover Randweg 6, Anna Paulowna: opvang voor AMV’s voor 5 jaar en tijdelijke huisvesting van bijzondere doelgroepen voor 10 jaar;
- naast Paadje 3, Nieuwe Niedorp: tijdelijke huisvesting van bijzondere doelgroepen voor 10 jaar.
Zorgen zorgvuldig beoordelen
Het college is meegegeven om duidelijker te communiceren, aangezien dat in het voortraject niet goed is gegaan en inwoners nauw te betrekken bij de verdere uitwerking. De zorgen, die de inwoners uiten, zoals onveiligheidsgevoelens, verkeersveiligheid, vervoersmogelijkheden en afstemming met buurgemeenten, moeten zorgvuldig worden beoordeeld. Over deze zaken moeten goede afspraken worden gemaakt in een bestuursovereenkomst met het COA (voor de asielopvang).
Voor de omgeving moet zo snel mogelijk duidelijk worden hoeveel woningen er komen voor tijdelijke huisvesting. Het college kon tijdens de vergadering alleen een schatting geven, omdat het aantal woningen afhangt van factoren zoals bouwhoogte, landelijke inpassing en milieueisen. Het college heeft met de gemeenteraad afgesproken deze punten zorgvuldig af te wegen en de raad te betrekken bij de verdere uitwerking en de te sluiten bestuursovereenkomst met het COA. Eind september moet het college een definitief besluit nemen over de locaties.
Budget realisatie 500 flexwoningen
De gemeenteraad heeft het college eerder dit jaar via een motie de opdracht gegeven om op korte termijn 500 flexwoningen te bouwen. Tijdens de vergadering heeft de raad kennis kunnen nemen van het plan van aanpak en het benodigde budget goedgekeurd.
Omdat het bouwen van reguliere woningen vaak veel tijd kost door ingewikkelde procedures, heeft de raad deze opdracht gegeven. Het doel is om sneller aan de grote vraag naar woningen te voldoen. De flexwoningen komen bovenop de bestaande inspanningen voor reguliere woningbouw.
Om dit mogelijk te maken, zijn extra personeel, externe adviezen en extra budget nodig. Het college heeft toegezegd de raad regelmatig op de hoogte te houden van de voortgang.
Beleidskader (concept) kleine windmolens
De raad zou het concept beleidskader voor kleine windmolens vrijgeven voor inspraak/participatie, zodat bij de definitieve vaststelling begin volgend jaar rekening kan worden gehouden met wat in de inspraak/participatie naar voren komt. Het voorstel geeft agrarische bedrijven de mogelijkheid om onder bepaalde voorwaarden een kleine windturbine te plaatsen voor hun eigen energievoorziening.
Tijdens de vergadering bleek dat een deel van de raad deze mogelijkheid ook wil bieden aan zogenaamde stedelijke functies, zoals woningen en bedrijven. Omdat het wenselijk is om eerst duidelijk te maken onder welke voorwaarden dit kan, heeft de raad nog geen besluit genomen. Binnen enkele maanden wordt een aangepast voorstel voorgelegd aan de raad, waarna het conceptbeleidskader alsnog voor inspraak wordt vrijgegeven.
Daarnaast heeft het college toegezegd te onderzoeken of het haalbaar is om eisen te stellen aan het hergebruik (recyclebaarheid) van onderdelen van de kleine windmolens. Door LDA en GroenLinks is hiervoor aandacht gevraagd.
Ook een vergadering bijwonen?
De eerstvolgende raadsvergadering is op donderdag 17 oktober om 20.00 uur. De vergadering is bij te wonen of online te volgen via de website van de gemeenteraad.
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl