DEN HELDER –
Samenwerking Den Helder en Texel over verdeling opvangplaatsen voor asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne
De gemeenten Den Helder en Texel hebben afspraken gemaakt over de verdeling van opvangplaatsen voor asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne. Den Helder stelt 82 opvangplaatsen voor asielzoekers beschikbaar voor Texel, waarvan 7 plaatsen geschikt moeten zijn voor de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Texel stelt 50 opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen beschikbaar voor Den Helder. Deze afspraken zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst die ingaat per 1 januari 2025 en loopt tot 1 januari 2027. De burgemeesters Jan de Boer van Den Helder en Mark Pol van Texel hebben deze week hun handtekening onder de overeenkomst gezet.
Vanuit de Spreidingswet is elke gemeente verplicht om opvangplekken te realiseren of afspraken te maken met de regiogemeenten over een verdeling van opvangplekken voor verschillende doelgroepen. De Commissaris van de Koning moet voor 1 november 2024 een provinciaal plan met betrekking tot de opvang in de provincie Noord-Holland indienen. Gemeenten zijn via de provinciale regietafel en regionale regietafel in gesprek gegaan over de invulling van de opvangplekken voor de verschillende doelgroepen. Den Helder en Texel hebben hierin een samenwerking gevonden.
Afspraken over een verdeling
Doordat in beide gemeenten voor een specifieke doelgroep meer opvangplekken zijn gerealiseerd dan noodzakelijk, geeft dit de mogelijkheid tot het maken van deze afspraak. Zo heeft de gemeente Den Helder vanuit de Spreidingswet een opgave voor het realiseren van 257 asielopvangplekken, en voorziet momenteel in 1.080 opvangplekken. Vanaf 1 januari 2025 worden dat (tijdelijk) 680 opvangplekken. Gemeente Texel heeft een opgave van 82 asielopvangplekken en heeft momenteel geen asielopvang.
Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen geldt een inspanningsverplichting per gemeente. Den Helder heeft een inspanningsverplichting van 339, maar vangt momenteel 183 Oekraïense vluchtelingen op. Texel heeft een inspanningsverplichting van 130 en heeft 180 opvangplekken, hiervan dus 50 opvangplekken bestemd voor Den Helder.
Blij met de samenwerking
Deze afspraken zorgen ervoor dat er geen extra druk komt op de sociale voorzieningen en dat beide gemeenten geen extra panden beschikbaar hoeven te stellen voor de specifieke doelgroepen. Wethouder Peter de Vrij van de gemeente Den Helder is tevreden met de gesloten overeenkomst. Wij zijn blij met deze samenwerking met de gemeente Texel. Op deze manier leveren we gezamenlijk een mooie bijdrage aan het realiseren van voldoende opvangplaatsen in de regio.
Wethouder Remko van de Belt van de gemeente Texel: Mooi dat we als goede buren elkaar zo weten te vinden in de opvangcrisis en iedereen die dat nodig heeft hiermee een veilige plek krijgt.
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl