HOLLANDS KROON –
De Wieringer garnalenkroket staat in de schijnwerpers op de Grüne Woche, dé jaarlijkse internationale land-tuinbouw en voedingsbeurs in Berlijn. In het Nederlands paviljoen vertegenwoordigt de garnalenkroket het Blue Food Center Wieringen en de visserijgemeenschap van de Kop van Noord-Holland. Het product laat zien hoe gezond voedsel direct uit zee gecombineerd wordt met vakmanschap en traditie. De beurs verwacht dit jaar maar liefst 400.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.
Trots op Wieringen
Bij de opening van het Nederlandse paviljoen, in aanwezigheid van onder andere Minister Femke Wiersma, staatssecretaris Jean Rummenie en gedeputeerden Jelle Beemsterboer en Esther Rommel Provincie Noord-Holland, spreekt wethouder Robert Leever zijn trots uit.
De Wieringer garnalenkroket is een prachtig symbool voor het Blue Food Center Wieringen. Het laat zien hoe onze visserijgemeenschap gezond en duurzaam voedsel levert, met oog voor de toekomst.
Wethouder Robert Leever
Van zee naar kroket
De garnalenkroket wordt gemaakt door familiebedrijf Van den Burg. Garnalenvisser Jelle van den Burg vangt de garnalen met een moderne boot en brengt ze vers aan land. Een deel van de vangst wordt lokaal gepeld en verwerkt in kroketten door zijn moeder, Ans van den Burg. Deze ambachtelijke kroketten worden in de regio verkocht en gegeten. Ze passen perfect bij de aandacht voor gezonde producten en korte voedselketens, belangrijke thema’s van het Blue Food Center.
Het Blue Food Center Wieringen
Het Blue Food Center Wieringen wil laten zien wat de regio te bieden heeft. Naast de garnalenkroket presenteert Provincie Noord-Holland in Berlijn ook streekproducten zoals duurzaam geteelde knoflook van Biesheuvel. Dit onderstreept de ambitie om zeeverse producten en gezonde voeding centraal te stellen.
Toekomstbestendige visserij
Wieringen leeft van en voor de zee. De vissers varen met moderne en duurzame schepen en brengen hun vangst rechtstreeks naar de consument via korte ketens. Het Blue Food Center Wieringen is een belangrijke stap om deze visserijgemeenschap toekomstbestendig te maken.
Met het Blue Food Centrum willen we werken aan een duurzame toekomst, waarin onze visserij een belangrijk onderdeel blijft van de regio en het leven op Wieringen.
Wethouder Robert Leever
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl