SCHAGEN –
Dit jaar herdenken we 80 jaar vrijheid. In een indrukwekkend gebaar ter nagedachtenis aan Anne Frank, hebben we maandag 24 februari twee bomen geplant. Deze bomen zijn directe nazaten van de iconische Anne Frankboom, die in 2010 in Amsterdam omwaaide.
Voor het Regius College in Schagen plantte burgemeester Van Kampen-Nouwen de boom samen met leerlingen en sprak met hen en andere geïnteresseerden. In Tuitjenhorn is een boom geplant in het park aan de Bogtmanweg door wethouder Heddes, ook in aanwezigheid van bewoners en belangstellenden. Dat dit op 24 februari gebeurde is niet toevallig. Anne Frank schreef in 1944 op 23 februari over de ‘kale kastanjeboom’.
Levende herinnering aan onze vrijheid
Toen de boom in 2010 omviel, was dat voor velen een diep moment van verlies, maar ook het begin van een nieuwe symboliek. De boom werd gekloond, en de nazaten van de oorspronkelijke boom worden nu over de wereld verspreid, als een levende herinnering aan Anne Frank, haar verhaal en de strijd voor vrijheid en mensenrechten.
Het planten van deze bomen is niet alleen een eerbetoon aan Anne Frank, maar ook een herinnering aan de waarden van vrijheid en verdraagzaamheid die we met zijn allen hoog moeten houden. We hopen dat deze bomen in de toekomst symbool blijven staan voor deze belangrijke boodschap, en dat ze de gemeenschap inspireren om na te denken over de kracht van herinneren en de noodzaak om voor onze waarden te blijven staan.
Gelijktijdig plantte burgemeester Van Dam eenzelfde boom in Middenmeer in gemeente Hollands Kroon.
80 jaar vrijheid in 2025
Dit jaar vieren we 80 jaar vrijheid. Dat doen we samen met onder andere de stichting 4 en 5 mei Schagen. Ook dit doen we samen met Hollands Kroon. Met het planten van deze bomen trappen we dit herdenkingsjaar af. In de week na 4 mei vinden er in beide gemeenten verschillende evenementen plaats die nu verder worden ingevuld.
Het verhaal van Anne Frank
Bij de bomen zijn bordjes geplaatst met een qr-code die verwijst naar de website van de Anne Frank Stichting. De originele Anne Frankboom stond in de tuin van het achterhuis in Amsterdam en werd wereldberoemd door het boek Het Achterhuis van Anne Frank. Gedurende de Tweede Wereldoorlog keek Anne Frank uit op de boom vanuit het achterhuis waar ze zich met haar familie verstopt hield. De boom symboliseerde voor haar de vrijheid en het leven dat buiten haar schuilplaats doorging.
Bron: Gemeente Schagen
Foto via schagen.nl