Get a Grip voor jongeren met financiële problemen
In 2023 kan organisatie Humanitas met subsidie van de gemeente jongeren helpen die financiële problemen hebben. Dat gebeurt met het programma Get a Grip. Humanitas helpt jongeren (online en via direct contact) hun uitgaven in goede banen te leiden en stoomt ze klaar om financieel zelfredzaam te zijn.
Achtergrond
Steeds meer jongeren in Nederland raken financieel in de problemen. Bijna 20% van de jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar heeft een betalingsachterstand. Een op de vijf heeft zelfs een schuld van €2.500 of meer. Een groot deel van de jongeren komt niet (tijdig) bij de schuldhulpverlening of een andere hulpverlenende instantie. Jongeren met schulden hebben sneller last van stress, slapeloosheid en spanning. Dit kan leiden tot fysieke gezondheidsproblemen. Deze jongeren raken sneller sociaal geïsoleerd en voelen zich vaker buitengesloten. Ook is er een aantoonbaar verband tussen schulden en crimineel gedrag. Geldproblemen hebben ook invloed op schoolprestaties. Jongeren met schulden halen vaak lagere cijfers en sommigen stoppen zelfs met hun opleiding. De financiële problemen slokken alle zorg en aandacht op, studeren lukt niet meer. Zonder afgeronde opleiding en diploma is het veel moeilijker om aan een baan te komen en zonder baan is het bijna onmogelijk om schulden af te lossen.
Wethouder Jeugd, Pieter Kos: “We verwachten dat de groep jongeren met schulden in Den Helder redelijk groot is. Met Get a Grip kunnen we deze jongeren bereiken. Zo kunnen we voorkomen dat geldproblemen verder oplopen en de jongeren het koppie laten hangen. Daar schieten zij en de samenleving namelijk niets mee op. Get a Grip sluit aan bij de leefwereld van jongeren en weet daarmee jongeren te motiveren.”
Wethouder Peter de Vrij van Armoede/schulden vult aan: “Dit past in onze aanpak van armoede en schulden. Jong geleerd is oud gedaan, daarom vind ik dit een belangrijk programma!”
De doelstellingen van Get a Grip
- Het ontwikkelen van overzicht en inzicht in de eigen financiën en huishoudboekje (budgetteren)
- Het verbeteren van financiële zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de jongeren
- Het brengen van rust en verminderen van stress bij de jongeren.
Opzet
Jongeren van 16 tot en met 24 jaar, kunnen zichzelf, met of zonder verwijzing, aanmelden. Nadat de coördinator een intake bij de jongere thuis, op school of een andere vertrouwde plek houdt, wordt de situatie onderzocht en een geschikte vrijwillige coach aan de deelnemer gekoppeld. De ondersteuning kan in het echt plaatsvinden, en het kan ook in een veilige online omgeving via een chat. De ondersteuning duurt maximaal een jaar, maar kan ook korter duren.
Meer informatie staat op https://gripopjemoney.nl/
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl