Op donderdag 16 maart hebben we voor de deur van ons gemeentehuis, aan de Burgemeester Mijnlieffstraat, ons eigen wormenhotel geopend. Duizenden wormen zullen hier het GFT-afval van onze medewerkers omzetten in compost. Dé ideale voeding voor planten!
Duurzame afvalverwerking en florerende planten

Stefan Louwerse, Beleidsadviseur Biodiversiteit is erg bij met de nieuwe inwoners van het wormenhotel. Hij legt uit waarom deze duurzame manier van afvalverwerking zo belangrijk is. “Wormen zijn, samen met miljarden andere organismen, van levensbelang voor ons. In 1 theelepel aarde leven meer organismen dan er mensen op aarde leven. Het zijn er meer dan 7 miljard! Zij zorgen dat bladeren en takken worden opgeruimd en zetten dit om in voedsel voor planten. De bodem is (na de oceaan) de tweede grootste CO2 binder van de wereld. Planten leggen CO2 vast en geven dit via hun wortels weer vrij aan bodemorganismes die zich daarmee voeden. Door anders om te gaan met ons afval werken we samen richting een circulaire economie.”
Wat kunt u doen?!
Denkt u nu bij het lezen van dit bericht: “zo’n wormenhotel, dat wil ik ook wel in/op mijn keuken, tuin of balkon!”, dan hebben we hier een handig stappenplan voor een doe-het-zelf wormenhotel. Door afval thuis om te zetten in compost sluit u de kringloop en bent u duurzaam bezig. Veel succes met de bouw!
Wees daarnaast zelf ook een beetje zuinig op uw stukje bodem. Gebruik bijvoorbeeld geen meststoffen, bestrijdingsmiddelen, (natuur)azijn en laat organisch afval zoals bladeren en takken in de herfst liggen. Zo helpt u niet alleen organismen onder de grond, maar ook boven de grond!
Bron: Gemeente Hollands Kroon
Foto via hollandskroon.nl