Dit jaar geen fontein in vijver Heiligharn
De vijver voor het Heiligharn krijgt deze zomer geen fontein, omdat er blauwalg in het water zit. Een fontein spuit water omhoog, waardoor druppels in en rond de vijver terechtkomen en de blauwalg zich zo zou kunnen verspreiden. Om dat te voorkomen is besloten de fontein dit jaar niet terug te plaatsen.
Wat is blauwalg?
Blauwalg zijn bacteriën waar mensen en huisdieren ziek van kunnen worden. Ze ontstaan bij warm weer en veel zonlicht. Ze zitten in stilstaand water zoals: meren, sloten, kanalen, grachten en dus ook vijvers. Vooral in de zomermaanden vormen ze een probleem, als de watertemperatuur 20°C of meer is. Blauwalg kunt u herkennen als een groene, roodbruine of bruingroene laag die drijft op het water. Het komt zowel in zoet als zout water voor.
Onderzoek naar oplossing
Via het water uit het Noord-Hollands kanaal wordt de blauwalg aangevoerd. Want de vijver van het Heiligharn staat in verbinding met het kanaal en wordt zo besmet. Voor het oplossen van het probleem voeren we op dit moment een onderzoek uit. De verwachting is dat dit voor de zomer is afgerond.
Wel een fontein in het Timorpark
De fontein in het Timorpark wordt wél geplaatst. Het water van de vijver in het Timorpark staat niet direct in verbinding met het Noord-Hollands kanaal. Hierdoor is er minder kans op blauwalg en gezondheidsklachten.
Op de website van Rijkswaterstaat vindt u meer informatie over blauwalg.
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl