TEXEL –
Momenteel verwijdert de gemeente berenklauw die groeit in de openbare ruimte. Het sap van de plant kan brandwonden en blaren veroorzaken. Heeft u als inwoner last van berenklauw op uw eigen terrein? Check hier de tips voor het verwijderen.
Niet inheemse soort
De berenklauw is een niet inheemse plantensoort (ofwel invasieve exoot) die voornamelijk van half juni tot september bloeit. Op Texel komen twee soorten voor; de gewone berenklauw en de reuze berenklauw.
De Europese berenklauw heeft rondere bladeren en is minder gevaarlijk dan de reuze berenklauw, die voornamelijk te herkennen is aan zijn spitse bladeren (zie afbeelding).
Veilig verwijderen
De gemeente verwijdert de reuze berenklauwen op openbaar terrein. Op particulier terrein zijn bewoners verantwoordelijk voor het verwijderen van de berenklauw. Heeft u berenklauw op eigen grond? Bescherm uzelf dan goed. Het sap van de plant kan in combinatie met zinlicht blaren of brandwonden veroorzaken. Draag lange kleding, handschoenen en eventueel een veiligheidsbril.
• Knip de bloemschermen weg vóór het zaad rijp is en werp ze in de grijze container.
• Steek de wortel in het vroege voorjaar op ten minste 15 centimeter af en herhaal dit in de zomer.
• Maai de planten weg. Doe dit ten minste 5 keer per groeiseizoen. Zo raakt de plant uitgeput.
• Gooi verwijderde planten, met uitzondering van de zaden, bij het groenafval.
Tip: Voorkom dat de zaden van de plant zich op eigen terrein verspreiden en gebruik een vuilniszak om de kop van de berenklauw voor je deze afknipt.
Bloemschermen en zaden dus niet in groene container werpen. Zo wordt voorkomen dat de zaden zich verspreiding tijdens de verwerking van het groencompost.
Meer informatie
Meer weten? Kijk op onze website. Daar staat ook informatie over andere invasieve exoten.



Bron: Gemeente TEXEL
Afbeelding via texel.nl