Hoe doen zij dat? Inwoner Laurens maakt zijn huis energiezuinig
Bent u ook van plan uw woning energiezuinig(er) te maken? Veel inwoners van onze gemeente zijn u al voorgegaan. Hun ervaringen zijn erg waardevol en zij delen deze graag met u. Hieronder leest u het verhaal van inwoner Laurens van Zoonen. We hopen dat het u inspireert om ook aan de slag te gaan!
Ik koop niet graag een kant-en-klare woning, maar liever één die ik naar mijn eigen smaak kan inrichten, zegt Laurens. Met die gedachte kocht ik ook dit huis in Den Helder: het was bewoonbaar, maar zat ook vol lekkage, schimmelvorming en vocht. Nou heb ik wel wat ervaring met verbouwen, dus een opknapper is wel aan mij besteed! Ik wilde proberen om het meteen zo duurzaam mogelijk aan te pakken en geen gebruik meer te maken van aardgas. Op de lange termijn is dat niet alleen financieel aantrekkelijk, maar komt het ook het wooncomfort ten goede.
Als je van het gas af wilt gaan, dan kom je er al snel achter dat het hele huis met elkaar in verband staat. De eerste stap is het luchtdicht afsluiten van de woning. Bij een huis uit de jaren dertig is dat eigenlijk alleen mogelijk als het huis helemaal gestript wordt en opnieuw wordt geïsoleerd. Zelf heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk kieren te vullen, maar je ziet altijd wel wat over het hoofd. Met name onder de dakgoot merkte ik dat er ’in de winter nog kou naar binnenkwam, wat nadelig is in combinatie is met lage temperatuurverwarming.
Ik heb praktisch alles zelf gedaan, met uitzondering van de installatie van de lucht/water-warmtepomp. Die techniek is nog volop in ontwikkeling. Ik heb daarom bewust gekozen voor een installateur die zich heeft gespecialiseerd in nieuwe warmtesystemen.
Kabaal op de dakkapel
Van maart tot oktober werkte de warmtepomp uitstekend. Het buffervat wordt dan verwarmd door de zon, met dank aan de zonnecollectoren op het dak. Het is een prettige temperatuur in huis, en ik hoef nooit een raam open te zetten: het ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor (verwarmde) frisse lucht.
Vorig jaar in de winter heb ik voor het eerst echte vorst meegemaakt sinds de lucht/water-warmtepomp is geïnstalleerd. Doordat er nog kou binnenkomt via de kieren in de isolatie, had de warmtepomp het moeilijk: het verbruik nam toe, de resultaten daalden en de warmtepomp maakte een hoop geluid. Om de warmtepomp optimaal te gebruiken, is het dus echt belangrijk om het huis helemaal aan te pakken.
Plannen voor de toekomst
Ik ben er nog niet helemaal: de kieren bij de dakgoot moet ik nog dichtmaken, ik heb een nieuwe voordeur besteld en wil aan de achterzijde het glas nog vervangen voor HR++ glas. Het kost allemaal geld, maar ik heb niet bewust gekeken hoelang ik ervoor nodig heb om dat terug te verdienen. Voor mij is het wooncomfort veel belangrijker dan de terugverdientijd.
Ook als je voorlopig op het gas blijft, is verduurzamen geen overbodige luxe! Isoleren is een hele goede stap in de richting van meer wooncomfort en lagere kosten.
Wilt u na het lezen van dit verhaal een vraag stellen aan Laurens? Dat kan! Kijk op duurzamehuizenroute.nl.
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl