Nieuwe beschoeiingen zo duurzaam en natuurvriendelijk mogelijk
Onze gemeente kent veel sloten en andere wateren. Om te voorkomen dat de oevers daarvan inzakken en grond in het water verdwijnt, is het belangrijk dat de wanden langs de waterkant, de beschoeiingen, goed zijn. Regelmatig pakken we beschoeiingen aan die aan vervanging toe zijn. We houden daarbij zoveel mogelijk rekening met planten en dieren en gebruiken duurzame materialen.
Het afgelopen jaar hebben we de beschoeiingen op drie locaties vervangen: aan de Gerbrands Scheltesstraat, de Texelstroomlaan en de waterkanten vanaf de Waddenzeestraat tot aan de Hulkstraat. De laatste twee zijn onderdeel van de kanoroute.
Gerecycled kunststof
De werkzaamheden aan de Gerbrands Scheltesstraat in De Schooten zijn net klaar. Daar is een nieuwe beschoeiing geplaatst met schotten van gerecycled kunststof. “We hebben gekozen voor kunststof omdat het onderhoudsvriendelijk is en veel langer meegaat dan hout, doordat het niet rot”, vertelt gemeentemedewerker Ane Bonsma, die toezicht houdt op de werkzaamheden. “En het is mooi dat het ook nog eens gemaakt is van gerecycled materiaal.”
De beschoeiingen langs het water aan de Gerbrands Scheltesstraat zijn vervangen.
De natuurvriendelijke oevers in de Gerbrands Scheltesstraat zijn pas aangelegd en daardoor nu nog kaal.
Vogels, kikkers en salamanders
Naast de beschoeiingen is in deze straat op twee plaatsen een natuurvriendelijke oever aangelegd. Bonsma legt uit wat dat is: “Daarbij halen we de oude beschoeiing weg die tegen de wal aan zit. Je krijgt dan een mooiere overgang tussen het water en de oever. Daar hebben we meer onderhoud aan, maar voor de natuur is het prachtig. De vogels, kikkers en salamanders lopen zo makkelijk de kant op.”
Golfbrekers
Zo’n natuurvriendelijke oever kan niet overal. Per locatie wordt bekeken wat de beste oplossing is. Bij de Texelstroomlaan is achter de volkstuinen gekozen voor het plaatsen van golfbrekers. Dat zijn plankjes die een halve meter tot een meter uit de kant worden neergezet. De golven van langsvarende bootjes worden gebroken door de plankjes. Het water tussen de planken en de kant blijft daardoor rustig en de oever wordt niet aangetast. “Om de 50 meter maken we dan een doorgang”, vertelt Bonsma. “Om de vogels de gelegenheid te geven de wal op te huppelen.”
Aan de achterkant van de volkstuinen aan de Texelstroomlaan zijn golfbrekers voor de walkant geplaatst.
Grond op zijn plek houden
Op plekken waar het water dieper is of de walkant steil, kiezen we meestal alleen voor beschoeiingen. Daar zullen golven eerder de oever aantasten en zijn golfbrekers niet genoeg. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de waterkanten vanaf de Waddenzeestraat tot aan de Hulkstraat in Nieuw Den Helder. Daar zijn ook kunststof beschoeiingen geplaatst. Bonsma vult aan: “Langs een deel van dit stuk loopt een fietspad. Dan wil je niet de kans lopen dat de grond onder het pad inzakt. Door schotten te plaatsen zorg je dat de grond op zijn plek blijft en voorkom je dat het pad onveilig wordt.”
Langs de waterkanten vanaf de Waddenzeestraat tot aan de Hulkstraat zijn schotten van gerecycled kunststof geplaatst.
Rekening houden met natuur
Bij het vervangen van de beschoeiingen wordt veel rekening gehouden met de natuur, vertelt de toezichthouder. “Niet alleen worden broedende vogels niet gestoord, maar ook maakt de aannemer samen met een ecoloog per project een zogenaamd ecologisch werkprotocol. Daarin staat welke maatregelen getroffen moeten worden om negatieve effecten op álle beschermde flora en fauna tijdens werkzaamheden te voorkomen.”
De walkanten van de drie locaties waar afgelopen jaar aan is gewerkt, kunnen weer jaren mee. Zo pakken we steeds een deel van de beschoeiingen aan die aan vervanging toe zijn.
Bron: Gemeente Den Helder
Foto via denhelder.nl